Onze specialismen

Geriatrische problematiek

De naam geriatrie is afgeleid van het Griekse geron, dat "oudere" betekent. Bij het ouder worden veranderen veel functies van het menselijk lichaam. Een belangrijk fenomeen bij ouder worden is sarcopenie, waarbij de verhouding tussen spier- en vetweefsel in het lichaam veranderd.

De hoeveelheid spiermassa neemt af, waardoor bewegen moeilijker wordt. Daarnaast hebben geriatrische patiënten vaak meerdere chronische aandoeningen, die elkaar kunnen beïnvloeden.

Klachten van het bewegingsapparaat worden daarnaast vaak veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen.

Medical Taping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen.

De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen. De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Mulligan therapie

Het Mulligan Concept is een methode die door een groot aantal fysio- en manueel therapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De methode gaat hypothetisch uit van een zogenaamd sporingsprobleem.

Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden.

Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

Inspanningsfysiologie

Tijdens inspanning veranderen vele fysiologische processen in het lichaam. Zo nemen reeds binnen enkele seconden hartslag, ventilatie en zuurstofopname toe. Daarnaast treden er regionale en lokale veranderingen op.

De bloedstroom naar actieve spiergroepen, de longen en het hart neemt toe, terwijl die naar inactieve spiergroepen en organen (bijvoorbeeld de darmen) afneemt. Dit maakt dat het lichaam uitgedaagd wordt tijdens inspanning. Voor het opstellen van een passend trainingsprogramma is kennis op dit gebied noodzakelijk.

Orthopedische revalidatie

Orthopedie houdt zich bezig met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat: spieren, botten en gewrichten.

Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties (heupprothese, knieprothese, voorste kruisband-, meniscus- of kijkoperatie). Orthopedische revalidatie is bedoeld voor patiënten die een ingreep op dit gebied hebben ondergaan.

Ook kan een orthopedische chirurg u zonder operatie doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Orthopedische revalidatie is ook geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- en elleboogklachten).

Neurologische revalidatie

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van de hersenen en/of het zenuwstelsel. Het kan gaan om aangeboren afwijkingen, maar ook om niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Voorbeelden zijn beroerte (CVA), spierziekten (NMA, ALS, HMSN, (P)SMA etc.), multiple sclerose (MS), dwarslaesie, Parkinson, hersenkneuzing (contusio cerebri), open rug (spina bifida) en plexusletsels.

Sportletsel

Een sportletsel is, in de strikte zin van het woord, een letsel dat men alleen door de sportbeoefening zelf kan oplopen. Voorbeelden zijn de stressfractuur en het chronisch compartimentsyndroom, die kunnen ontstaan terwijl geen ander inwerkend geweld aanwezig is dan de zwaartekracht en spierwerking.

In de praktijk wordt de term ‘sportletsel’ echter gebruikt voor elk letsel dat tijdens sporten ontstaat. Het gaat daarbij vaak om trauma die ook tijdens het werk of in het verkeer kunnen ontstaan.

Keuring voor rijbewijs

Bestuurders worden vanaf hun 75e bij iedere rijbewijsverlenging gekeurd. Ouderen kunnen last krijgen van lichamelijke problemen, die het rijden beïnvloeden. Daarom is het belangrijk de lichamelijke conditie van oudere bestuurders goed in de gaten houden.

En bestuurders van een vrachtauto of bus zitten veel uren op de weg. Ook zijn deze voertuigen groot en zwaar. Hierdoor is er een groter risico voor de verkeersveiligheid. Daarom gelden er zwaardere eisen. Iedereen die rijbewijs C (vrachtauto) of D (bus) wil aanvragen of verlengen moet een medische keuring laten doen door een door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) aangewezen arts.

Dat kan niet bij uw eigen (huis-) arts, omdat bij de keuring onpartijdigheid een vereiste is. Er zijn vele aanbieders en de tarieven die gevraagd worden variëren. Maar wij zijn gegarandeerd goedkoop. Kijk hier voor meer informatie. Of bel: 06-55147462

Online afspraken